Zorki 3M & Zorki 6

 Van alle Zorki modellen vond ik de Zorki 3 altijd het mooiste. De Zorki 1 is ook mooi maar heeft net als de Leica een aparte viewer en rangefinder. De Zorki 3 (1951) heeft deze 2 geïntegreerd tot 1 geheel en heeft net als de Zorki 4,5 en 6 een dioptrie aanpassing wat ideaal is voor brildragers die geen krassen op hun bril willen. Heel even (1954-1955) maakte Zorki ook een 3M versie, waarbij de trage en snelle sluitertijden onder één knop werden gebracht wat het fotograferen iets vergemakkelijkt. Tevens werd het mechaniek gewijzigd waardoor hij minder storing gevoelig werd.  Dit model heb ik aangeschaft vanuit de Oekraïne. Hij lijkt in veel opzichten op zijn opvolger de Zorki 4, is alleen mooier (vind ik) en heeft strap lugs om een riem aan te bevestigen wat voor mij belangrijk was. Verder heeft hij ook sluitersnelheden van 1s - 1/1000s en een Bulb stand en een wat grotere viewer (1:1). De camera kwam met de oudere versie van de Jupiter 8 lens. Een 50mm f2 lens met een focus tab.

Al een tijdje had ik een Jupiter 8 lens uit 1963, wat ook mijn bouwjaar is. Toen ik op zoek was naar een Zorki rangefinder bleek deze ook uit dat jaar te komen en complimenteert mooi met de Jupiter. De camera heeft duidelijk minder gebruikssporen dan ikzelf.

  Het russische KMZ, Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod, begon in 1949 de Zorki camer's te bouwen. Na 5 types kwam deze Zorki 6 op de markt en werd gebouwd van 1959 tot 1966. Daarna kwam alleen nog een upgrade van de Zorki 4 op de markt, de Zorki 4k. Een paar dingen zijn bij de Zorki 6 opvallend, nl de scharnierende achterkant om makkelijker een film te verwisselen en het verdwijnen van de langzame sluitertijden. Je hebt de mogelijkheid van B; 1/30s; 1/60s; 1/125s; 1/250s en 1/500s. Aan de Romeinse letters op het naamplaatje kan je zien dat dit een Export model was. Anders was het in  cyrillisch schrift geschreven. De sluiter werkt niet helemaal perfect bij deze camera, waardoor ik vaak foto's verlies per rol. Russisch schoonheidsfoutje zullen we maar zeggen...

De negatieven scan ik in met de Plustek Optic Film 8100.

Zorki 3MZorki 6