Konica FS-1 , FC-1 & FT-1

 In 1979 kwam Konica met deze FS-1 op de markt. Het was de eerste SLR met een ingebouwde motor-drive voor de film transport. Rond deze periode kwamen vrijwel alle merken met camera's op de markt die elektronisch werden aangestuurd. Het was goedkoper om te maken en de sluitersnelheden en lichtmeting zouden meer precies worden.

 

Een jaar later , in 1980 , kwam Konica met de FC-1. Het was grotendeels dezelfde camera als de FS-1, maar dan zonder ingebouwde motor voor de filmtransport. Er kan wel een losse motor-drive opgezet worden die apart verkocht werd. Hij had ook geen grip waar AA batterijen ingingen, en die een kwetsbaar punt bleken bij de FS-1, maar de voeding werd geregeld door 4x SR44 batterijen (evt. LR44). Deze gaan in een plasic omhulsel via de onderkant naar binnen. Deze camera werd tot 1983 gemaakt.

 

In 1983 (en tot 1987) werd de FS-1 en FC-1 opgevolgd door de FT-1. Dat was tevens de laatste camera die Konica zelf bouwde. De elektronica werd verbeterd, het kreeg de mogelijkheid tot belichtingscompensatie, AE-lock kwam terug en nog wat kleine dingen zoals het verplaatsen van de selftimer bijvoorbeeld.

 

De camera's zijn gevoelig voor de voeding en kunnen moeilijk doen als je bv oplaadbare batterijen erin doet. Deze camera's zijn ook niet meer zo solide gebouwd als hun voorgangers. Met name de batterij-houders (de grip) gaan vaak stuk. Die van mijn FS-1 is al een keer vervangen. Mijn Ft-1 heeft het helaas ook begeven. Intern is er iets kapot in de electronica. Iets waar de meeste FT-1s last van hebben. Jammer want het is een heerlijke camera.

 

Het grote voordeel tov de Konica T3 is dat de viewer beter en helderder is bij deze camera's uit de F-serie.

 

Zoals bij alle camera's van Konica werken ook deze met sluitertijd voorkeuze De FS-1 weegt zonder batterijen en lens 560 gram , de FT-1 570 gram en de FC-1 515 gram.

De negatieven scan ik in met de OpticFilm 8100 van Plustek.

Konica FS-1Konica FT-1