Nikkormat FT2 & Nikkormat EL

  In 1959 kwam Nikon met de Nikon F, hun eerste spiegelreflex die in begin jaren zeventig werd opgevolgd door de F2. Deze camera's waren voor de profs en de welgestelden. Ze waren groot, zwaar en duur. Nikon wilde in de zestiger jaren ook toestellen maken voor de minder welgestelden om hun marktaandeel te vergroten. Na een mislukte Nikkorex in 1960 die door Mamiya werd gemaakt, kwamen ze in 1965 met de Nikkormat. Tot 1978 werden deze gebouwd en er waren wel 8 verschillende versies.

Mijn eerste Nikkormat was een FT2 (1975-1977), hoewel er in het verleden duidelijk ook onderdelen zijn toegevoegd van de FTn. De FT2 was de eerste die niet meer met kwik-batterijen werd uitgebracht maar met 1,5 volt batterijen die ook nu nog makkelijk zijn te verkrijgen. Het was tevens de laatste Nikkormat die nog volledig compatibel was met pre-ai lenzen. Alle nikon lenzen kunnen erop, zolang ze maar "het vorkje" hebben. De camera weegt 780 gram, heeft mirror lock-up, dof preview, lichtmeter in de viewer en op de body en werkt ook geheel manueel zonder batterijen.

Mijn tweede Nikkormat was een EL. Nikons eerste toestel met een elektronische sluiter en een diafragma voorkeuze stand. Hij werkt met een vrij grote 6 volt batterij die in het spiegelhuis zit ingebouwd. Waar de FT2 een ring rond de lensmount had om je sluitertijden te regelen, heeft de EL een knop bovenop hiervoor. De Nikkormat EL werd gemaakt van 1972-1976. Hij gebruikt  dus een 4LR44 batterij, heeft ook mirror lock-up en dof preview, een lichtmeter in de viewfinder en werkt zonder batterij alleen op 1/90 seconde. Ook deze camera is vrij zwaar en stevig gebouwd.

 

 

De negatieven scan ik in met de Plustek Optic Film 8100.

Nikkormat ft2Nikkormat EL